Angående DFRK:s vätebombstest

 

Vätebombstestet kommer i en tid av ökade spänning mellan de två stormakterna USA och Ryssland, där USA på ett tydligt och aggressivt sätt försöker flytta fram sina positioner. Detta har synts tydligast de senaste åren i Ukraina, Syrien, Irak, Libyen och Afghanistan. Trots detta framställs ofta i svenska media Ryssland som den aggressiva världsmakten som hotar freden.

För DFRK utgör krig med USA ett ständigt närvarande hot, och erfarenheterna från Afghanistan, Irak, Libyen, Ukraina och Syrien leder därför till slutsatsen att ett land som inte kan försvara sig riskerar att invaderas eller förgöras genom ombud.

Det är därför rationellt för DFRK att fokusera en stor del av sina resurser till militären. Samtidigt är DFRK ett land med små resurser som lider under mångårig blockad vilket tvingar landet att prioritera. I denna prioritering har militären satts först genom den så kallade songunpolitiken. Detta kan för svenska läsare framstå som en märklig prioritering, men koreahalvön har inte haft fred i 200 år utan var så sent som för 60 år sedan indraget i ett fruktansvärt förödande krig mot USA, ett kollektivt minne som gör prioriteringen enkel.

DFRK:s militära utgifter uppges vara ca 15 miljarder dollar, detta skall ställas mot USA:s 610 miljoner dollar (2013), senare siffror saknas. Om DFRK skall kunna ha en avskräckande militär förmåga för att hindra att gå samma öde som Afghanistan och Irak till mötes kan de inte förlita sig på en enkelt utrustad arme, det krävs kärnvapen.

DFRK har därför målmedvetet utvecklat både den raketteknik som krävs för att nå USA:s fastland samt vätebomber som är tillräckligt små för att bäras av dessa raketer. Dessa åtgärder ses av DFRK som defensiva och är ett svar på de aggressioner som USA ständigt riktar mot landet genom sina militärövningar i Sydkorea där man övar inför angrepp på DFRK.

Alla vill ha en kärnvapenfri värld, men vi kan inte ha en värld där kärnvapenmakter som USA hotar mindre länder utan försvarsförmåga med kärnvapenanfall. Därför drog sig DFRK ur icke-spridningsavtalet.

Genom att man lyckats med sin målsättning har man dels skapat en avskräckande kärnvapenarsenal och därigenom också möjliggjort satsningar på folkets välfärd då resurser från armen kan flyttas över till den civila sektorn.

Svenska Juchegruppen motsätter sig principiellt kärnvapen, men situationen på koreahalvön kan endast förbättras när USA överger sin aggressiva politik, undertecknar ett fredsavtal med DFRK och drar bort sina trupper från Sydkorea. Först då kan frågan om nedrustning i DFRK bli aktuell.

 

// Svenska Juchegruppen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s