Songunpolitiken

Songun brukar vanligtvis översättas ”militären först” och innebär ett stort fokus på militären i bygget av det socialistiska samhället.

Demokratiska Folkrepubliken Korea har formats av erfarenheter av ockupation, krig och utländsk aggression. Under den brutala japanska ockupationen 1910-45 bedrev det koreanska folket en intensiv gerillakrigföring mot ockupationsmakten och under Koreakriget 1950-53 försvarade de sitt land mot USA:s övermäktiga armé.

Under den japanska ockupationen begicks oerhörda brott mot den koreanska nationen. För att knäcka den koreanska nationalismen och motståndsviljan försökte japanerna att utrota den koreanska kulturen genom att förstöra historiska lämningar, plundra landet på artefakter och förbjuda det koreanska språket. Förutom de tusentals människor som mördades av de japanska ockupanterna så rövades även över 200 000 koreanska kvinnor för att utnyttjas som sexslavar i de japanska armébordellerna. Koreaner användes även som försökspersoner vid Japans anläggningar för utveckling av biologiska  och kemiska stridsmedel, bland annat vid den ökända ”Enhet 731”. Denna forskning övertogs sedan och utvecklades vidare av USA efter Japans kapitulation i andra världskriget.

Under Koreakriget 1950-53 kom norra Korea att utsättas för mycket omfattande bombningar och efter kriget fanns endast tre byggnader kvar i Pyongyang. Förutom bombningarna utfördes mängder av massakrer på civila och tusentals misstänkta kommunister mördades av USA:s och Sydkoreanska soldater. En av de mer kända är massakern i Sinchon där ca 35 000 människor dödades under oktober-december 1950, på platsen finns idag ett museum över händelserna. Under kriget använde USA även biologiska stridsmedel mot koreanerna, stridsmedel bland annat utvecklade av japanerna under 1930-40-talen. Kriget kom att kosta över två miljoner koreanska, ca 600 000 kineska och 36 000 amerikanska liv.  Den materiella förödelsen var enorm och efter kriget var uppbyggnadskostnaderna mycket stora.

Då inget fredsavtal skrevs under mellan Demokratiska Folkrepubliken Korea och USA så är kriget formellt sett inte avslutat och koreanerna har därmed levt med ett ständigt hot om angrepp från USA och dess allierade i snart 70 år.  Redan 1958 förde USA in kärnvapen i Sydkorea, ett brott mot stilleståndsavtalet och ett uppenbart hot mot Demokratiska Folkrepubliken Korea, och vid flera tillfällen har militära incidenter uppstått vid gränsen längst den 38:e breddgraden.

Med bakgrund i dessa historiska erfarenheter av krig och förtryck utvecklades songunpolitiken.